1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ясни правила и самоконтрол поискаха от АЗПБ

Ясни правила и самоконтрол поискаха от АЗПБ

Към момента по-сериозните земеделски производители вече разполагат с GPS устройство за замерване на земята

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да предостави на стопаните в електронен вид ортофотокартите със земеделските парцели със слоевете на допустимите  площи, на физическите блокове и кадастъра. Около това предложение се обединиха членовете на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) на свое заседание, което се проведе вчера във Варна. Според главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров, снимки в електронен вид на обработваната земя трябва да се предоставят на земеделците още за тази кампания за подаване на заявления за субсидии по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), за да се намалят застъпванията. Тодоров обясни, че към момента по-сериозните земеделски производители вече разполагат с GPS устройство за замерване на земята и ако им бъдат предоставена тази информация  ще могат да очертаят с точност площите, които обработват.  В тази връзка Тодоров посочи, че така фермерите ще могат да се самоконтролират и допълни, че човек не може да контролира скоростта с която кара автомобила, ако няма скоростомер. Според него предоставянето на снимки на парцелите на фермерите значително ще се намали броят на неволните застъпвания при заявяване на обработваемите земи и страната ни ще успее да усвои целия финансов ресурс, който се отпуска от Европейския съюз по СЕПП. Досега заради подобни грешки българските фермери губеха всяка година 20 на сто от отпусканата субсидия. Освен това заради застъпванията част от стопаните търпяха и санкции за бъдещ период.

Главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров предложи още земеделските производители, които разполагат с GPS устройство да предоставят данни за ИСАК за реалните граници на обработваните от тях парцели, с цел актуализиране на информацията в ИСАК. Например при заснемането един физически блок  може се обработвал от един стопанин, а сега същия парцел може да се работи от няколко земеделски производители.

В тази връзка членовете на АЗПБ от варненския регион предложиха да се обсъди възможността за въвеждане на изисквания към земеделските производители при очертаването на обработваните от тях земи. А именно заявления за субсидии по СЕПП да се подават само от регистрирани земеделски производители, които са участвали в доброволна комасация по законовия ред. 

Заседанието на УС на АЗПБ беше проведено непосредствено след официалното откриване на регионален офис на асоциацията във Варна. Новият клон на АЗПБ се намира на ул. „Д-р Пискюлиев” 1 ет. 4. Идеята за откриване на регионален офис е да се подобрят контактите със земеделските производители от региона, както и с местните структури на Министерството на земеделието и храните фонд „Земеделие” и, заяви председателят на УС на АЗПБ Христо Цветанов. На откриването присъства и директорът на Общинската служба „Земеделие” г-жа Зарина Бъчварова, която поздрави асоциацията за тази инициатива и изрази своето желание от тук нататък да се подобри диалога между неправителствената организация и общинската служба с цел по-ефективно взаимодействие. В мероприятието присъстваха още Управителния съвет и част от членовете от варненския регион на асоциацията, както и директорите на Регионална служба по зърното и фуражите; Регионална служба за съвети в земеделието; Териториално звено на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол; Регионална ветеринарно-медицинска служба; Регионална дирекция по селекция и репродукция в животновъдството, както и представител от катедра Аграрна икономика в Икономически университет – Варна. Събитието беше уважено и от Димитър Атанасов, който е депутат от ГЕРБ от варненския регион и член на Парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм. След приключването на официалната част, гостите от събитието използваха възможността, за да обсъдят актуални въпроси и проблеми от сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.