1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Южна Корея иска българско кисело мляко, сирене и розово масло

Южна Корея иска българско кисело мляко, сирене и розово масло

Маслото и розовите продукти са популярни сред населението на азиатската страна

Южна Корея се интересува от производството на българско кисело мляко и сирене. Това стана ясно от срещата на изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева в Сеул с един от най-големите бизнесмени в корейската република Чой Канг-Йонг, президент на CY Group. Г-жа Захариева е в официалната делегация на президента на България г-н Росен Плевнелиев в Сеул от 13 до 16 май. 

Според Чой Канг-Йонг нашите продукти са качествени, с добър вкус и се търсят, но вносът е много малък. Корейците знаят, че българското кисело мляко и сирена са най-добрите в света. В момента обаче са изместени от пазара от гръцко кисело мляко и фета сирене, които се рекламират на пазара като най-добрите и единствени. Това потвърдиха и братята Михаил и Филип Ашминови, които държат популярния български ресторнт „Зелен“ в Сеул. Михаил е най-известният майстор-готвач в Южна Корея в момента и е телевизионна звезда, която снимат в различни предавания и шоу програми. Двамата братя също разговаряха с президента г-н Плевнелиев и г-жа Захариева.

Друг потенциал, който вижда Чой Канг-Йонг е производството на розово масло. Той подчерта, че има корейски интерес от закупуването и изграждането на нови масиви с розови насаждения в България. Маслото и розовите продукти са популярни сред населението на азиатската страна. Вносът на български вина също е потенциален за засилването на търговските отношения. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.