1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За 2011 г. най-големият производител на вино в света е Франция

За 2011 г. най-големият производител на вино в света е Франция

В страната са били произведени 50.2 милиона хектолитра вино

Франция е най-големият производител на вино в света за 2011 година, изпреварвайки по този показател основния си съперник – Италия. В доклад на Конфедерацията на винопроизводителите във Франция, цитиран от ИТАР–ТАСС, се посочва, че тази година в страната са били произведени 50.2 милиона хектолитра вино, което е с 11% повече от 2010 година.

За италиански винопроизводители тази година е по-малко успешна. В Италия са били произведени 42 милиона хектолитра вино, с почти 17% по-малко от миналата година, отбелязва агенция КРОСС.

Специалистите отбелязват, че понижението при Италия се дължи най-вече на намаляването на площите на лозята. Подобна е ситуацията и в Испания, където през 2011 г. са били произведени 36.5 милиона хектолитра вино.

Въпреки ръста в производството на вино във Франция, експерти смятат, че цената му няма да се понижи в близко бъдеще. В момента една бутилка френско вино се продава за около 10 евро в Европейския съюз. Експертите също така не изключват и възможността продавачите да увеличат цените на алкохола. Причина за това е кризата в еврозоната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.