1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За 2011/2012 г. страната ни не е попълнила и половината млечни квоти, отпускани ежегодно от ЕК

За 2011/2012 г. страната ни не е попълнила и половината млечни квоти, отпускани ежегодно от ЕК

Снимка:

От години млечната индустрия в България е в тежко състояние

От години млечната индустрия в България е в тежко състояние. Едно от поредните доказателства за това е невъзможността българските фермери да изпълнят млечните квоти, които ни отпуска ежегодно Европейската комисия. За 2011/2012 година страната не успя да попълни и половината от определените ни квоти. Статистиката показва и намаляването на производителите – от 15 хил. през 2010/2011 г. година до около 12 хил. през 2013-та.

По този начин още повече се задълбочава един от основните проблеми за млекопреработвателите – липсата на качествени суровини за производството. Изчезването на фермите е породено и от евтин внос на мляко и заместващи продукти, коментират животновъдите, пише investor.bg.

По тази причина и новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти беше възприета от животновъдите у нас като вариант за спасение на сектора. От Асоциацията на говедовъдите в България обясниха, че за производството на млечни продукти се използва нерафинирано палмово масло, което е по-евтино от млякото. С новата по-строга наредба млекопреработвателите ще се обърнат към българските производители, смятат от асоциацията.

Тази прогноза подкрепят и от Асоциацията на млекопреработвателите. Председателят на организацията Димитър Зоров коментира, че текстовете са в подкрепа на българското производство, което е важно. „Иначе само правим анализи защо външнотърговското салдо е отрицателно за всички отрасли“, обясни той по време на дискусиите относно новата наредба. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.