1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За 2012-а: По-ниска реколта от грозде, но качествено вино

За 2012-а: По-ниска реколта от грозде, но качествено вино

Снимка:

Очаква се ръст от 16 на сто на износа

Щом узреят къпините, гроздето трябва да се обере - казват хората от санданското село Хърсово. Тук в лозарския масив на ЕТ „Красимира Костова- Мира” министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри вчера, 18 септември, тазгодишната гроздоберна кампания.

Реколтата от грозде ще е с 30% по-ниска през тази година, обяви министър Найденов, а изпълнителният дириктор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев обясни, че факторите за това са измръзванията на лозите в резултат на ниските температури през зимата и продължителното засушаване през летните месеци. Въпреки това качеството на гроздето е добро, с високо захарно съдържание. Собственикът на избата в Хърсово Коста Костов обяви, че изкупните цени на гроздето тази година са 60-80 стотинки за килограм Мерло и Каберне. От ИАЛВ информираха, че до момента винарските ни изби са прибрали 55 000 тона грозде – 39 000 бяло и 16 000 червено. Според специалистите е възможно да има дефицит на бели вина, както и по-високи изкупни цени. В момента малките винопроизводители регистрират най-високи печалби и всичко, което се произведе, веднага се изкупува заради дефицита на суровина.

Слабата реколта обаче ще се отрази на цените на суровината, а оттам и на продукцията от вина и високоалкохолни напитки. Затова пък качеството е много добро, а очакванията са за по-високи цени на гроздето, обяви министър Найденов. По думите му и тази година има интерес към износа на наше грозде, предимно бяло. Експортът е към Румъния, Италия, Гърция, Чехия. Той лично е против износа на суровина. „Ще създадем условия да не се изнася директно грозде, а готова преработена продукция. Приходите от виното трябва да влизат в България”, допълни д-р Найденов.

От началото на годината износът на български вина се е увеличил с 16%. Най-големият е експорт за Русия, Полша, Германия и други. С 13% се увеличило и вътрешното потребление на вина, по думите на министъра на земеделието и храните. Той обяви, че не подкрепя предложението на Шотландия за въвеждане на минимални цени за виното и спиртните напитки в ЕС. Англия също застава зад идеята на Шотландия. Минимална цена от 11 лева за бутилка вино не е приемлива за българския пазар, каза той. Според него такава сума не може да се поеме от всички български потребители.

В присъствието на местни жители, свещеник отслужи служба за здраве и плодородие в масива на избата в Хърсово, където министър Найденов откъсна първите гроздове, придружаван от 90-годишния Илия Йонков – ревностен производител на местни сортове грозде. Женска фолклорна група изпълни народни песни, а девойки пресъздадоха ритуала по мачкането на гроздето. Това бе финалът на ежедневните лозарски грижи, който, ако не завърши добре, може да е фатален за гроздовата реколта.

Със санкциите, които се налагат от новия Закон за виното и спиртните напитки, действащ от броени дни, и при контрола, прилаган по него, българите ще пият все по-качествено вино, увери министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Коста Костов, производителят с избата в село Хърсово, продава 80% от виното си в чужбина и е договорил пазарите още преди да е обрал гроздето. По-добър атестат за доверието в българския производител на грозде и вино едва ли бихме намерили.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.