1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За година аграрният сектор в Украйна е загубил 36 млрд. евро

За година аграрният сектор в Украйна е загубил 36 млрд. евро

Повече от година големи региони в източните, южните и северните региони на Украйна са превърнати в бойни полета

Вследствие на руската агресия аграрният сектор в Украйна е загубил пряко или косвено близо 36 милиарда евро, показват изчисленията на Киевският университет по икономика. Анализът е изготвен въз основа на официалните статистически данни, както и на базата на информация от Световната банка, сателитни снимки и фирмени данни.
 
До 1 януари тази година преките щети са в размер на над 7 милиарда евро. В тази сума са включени над 3 и половина милиарда за унищожени или повредени селскостопански машини, милиард за разрушени силози и близо два за унищожена аграрна продукция. Според Киевския университет косвените щети възлизат на малко над 28 милиарда евро, като те са причинени от неосъществено производство, свит износ, по-високи разходи и необходимостта от възстановяване на увредени почви.
 
Повече от година големи региони в източните, южните и северните региони на Украйна са превърнати в бойни полета, или са окупирани от Русия, други са минирани и не могат да се ползват за земеделие. В резултат украинските фермери са намалили засетите със зимна пшеница земи с повече от 2 милиона на 4 милиона хектара. След слабата реколта от миналата година, достигнала 20 милиона тона, при 32-ва през 2021-а, това означава, че тази година стопаните ще приберат по-малко хлебно зърно. Зърнената реколта се очаква да бъде между 40 и 50 милиона тона. През 2021 година Украйна ожъна рекордните 86 милиона тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.