1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За трети път ще се проведе националният събор „Млечният път на България през вековете“

За трети път ще се проведе националният събор „Млечният път на България през вековете“

България се слави по света с нашето, традиционно кисело мляко, което е с лечебни свойства

Още древните траки са носели в кожени мехове квасено мляко, и ние, може би не знаем, но думата „йогурт” е тракийска. Именно затова нашият събор носи наименованието „Млечният път на България през вековете”.

България се слави по света с нашето, традиционно кисело мляко, което е с лечебни свойства.

Мандрите в миналото са градени в планините, не само защото там е бил добитъкът, а защото там закваската, бацилът е най-чист, силен и полезен.
Пробиотичната българска закваска се е добивала, това се получава и сега, сутрин рано от росата на тревите ,по Гергьовден, което не става никъде другаде по света.
Откритието на д-р Стамен Григоров за съдържанието на лечебната бактерия „Лактобацилус Булгарикус” е признато в цял свят, с изключение на една страна от Европа....

И днес качеството и вкуса на родното българско кисело мляко и млечни продукти са ненадминати.Не случайно всяка сутрин 60 милиона японци закусват с кисело мляко, направено с българската бактерия.

Луковит не бе избран случайно за център на Третия Национален събор „Млечният път на България през вековете“. Тук традицията, съвременното производство на млечни продукти, чистотата на природата и амбицията на хората са най-силни.

На Третия национален събор „Млечният път на България през вековете“ млекопреработватели, мекопроизводители, производители на закваски, на машини, на хляб, вино и земеделски производители на различни видове храни ще покажат своите продукти, които всички посетители ще могат да вкусят и да им се насладят. На специална демонстрационна зона шоуменът Иво Танев ще приготвя млечни вкусотии, а фирми от млекопреработвателния бранш ще демонстрират как може да се прави кисело мляко в йогортиера и в домашни услови, как може да се събира сено, да се доят овце.

Организаторите са помислили и за най-малките, като ще бъде направена кулинарна школа „Детски млечни вкусотии“. На Третия конкурс „Млечният вкус“ жените от региона на Луковитско ще представят ястия с мляко и млечни продукти и те ще бъдат оценявани от експертно жури.

Любителите на природата ще могат да се пренесат в древността на траките и обитателите по тези земи, като посетят пещера Проходна, Карлуковския капрстов комплекс, Ъгленското карстово плато.

Мегданът ще бъде огласяван с български народни песни и танци на различни фолклорни и танцови състави.

Празникът на 6, 7 и 8 септември предстои да поднесе много изненади и настроение, но само ако бъдете част от него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.