1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За втора година имаме много добри резултати при реколтата от есенните зърнени култури

За втора година имаме много добри резултати при реколтата от есенните зърнени култури

Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов

За втора година имаме много добри резултати при реколтата от есенните култури за страната – пшеницата, ечемика. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, цитиран от Агенция „Фокус”.

„При пшеницата имаме добри резултати, може би малко по-добри от предходната година", допълни Вукодинов. По думите му, относително добра е реколтата на слънчоглед и царевица в национален план. Традиционно за Южна България са доста по-слаби резултатите от добивите и това в бъдеще ще ни насочи към една специална регионална политика в слабите региони, която да инициираме съобразно европейските възможности и съобразно националните възможности, подчерта той.

Вукодинов обясни, че цените на царевицата са два пъти по-ниски, което кара производителите да продават много агресивно на пазара. Същевременно търговците и износителите на мултинационална компания, представени и с българските си партньори, натискат цените надолу. Зърнопроизводителите продават два пъти повече продукция, за да си подсигурят финансов ресурс, който им е необходим през този период от годината за бъдещо производство. А то е почти на същата себестойност, каквато е и миналата година, защото торовете, горивата, всички видове консумативи са на почти на същите нива, подчерта Вукодинов.

„Има леко покачване на цената на пшеницата през последната седмица - от порядъка на 310 - 320 лева за тон, на места – 330 лева, което е покачване спрямо предишните месеци, когато цената беше 290 лева за тон и по-малко”, каза още Вукодинов. По думите му, цената на слънчогледа е 560 - 570 лева за тон, царевицата е около 230 - 240 лева. Той обясни, че цената на културите зависи най-вече от конюнктурата на местния пазар, като на пристанищата цените са малко по-високи, защото когато стоката е предназначена за износ, в цената влиза и доставката на зърното до самото пристанище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.