1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Задълбочава се конфликтът Изток-Запад

Задълбочава се конфликтът Изток-Запад

Амбициите за повече дейности за опазване на околната среда и климата не подлежат на преговори

Предвидените изменения в т.н. "зелена архитектура" се оказаха един от най-оспорваните въпроси по време на Аграрния съвет в Люксембург. Франция и Германия настояват за по-строги екологични изисквания, докато редица други страни са против.

Агрокомисар Фил Хоган изтъкна, че амбициите за повече дейности за опазване на околната среда и климата не подлежат на преговори. "Загрижен съм за посоката, в която се отправи дискусията относно реформите на Общата селскостопанска политика. Националните правителства трябва да представят своите екосхеми, това е централен елемент от зелената архитектура", припомни комисарят.

В своя доклад за напредъка при преговорите румънското европредседателство предлага, за разлика от Хоган, само доброволни екологични правила, като с това отговаря на исканията на повечето страни в Източна и Южна Европа. Една от тези държави е Унгария, чийто министър подчерта, че страната му ще се придържа към досегашните правила, но няма да ги заменя с нови.

На противоположното мнение са Франция и Германия, според които действащите в момента норми са недостатъчни. "Длъжни сме да реформираме аграрния сектор към повече екология", настоява френският министър. Германската му колежка Юлия Кльокнер посочи, че Европа трябва да направи всичко възможно, за да не допусне "екологичен дъмпинг".

Друга спорна точка са обвързаните директни плащания. За тях Румъния предлага таван от 13 процента, като за отглеждането на протеинови растения да се дават 2 процента отгоре. За Унгария, Полша и Словакия това не е достатъчно, понеже искат да имат по-голямо влияние върху производството на определени култури. Западните страни обаче се опасяват, че това ще доведе до изкривяване на пазара и настояват таванът да бъде 10 на сто, както е предложен от Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.