1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Задруга на производителите и търговците на здравословни храни ще бъде учредена през следващия месец в Арбанаси

Задруга на производителите и търговците на здравословни храни ще бъде учредена през следващия месец в Арбанаси

Целта е да се отстояват общи позиции за популяризирането и консумацията на здравословни храни в България

Задруга на производителите и търговците на здравословни храни ще бъде учредена през следващия месец в Арбанаси. Това решиха повече от 30 представители  на сектора от цялата страна на работна среща. Целта е да се  отстояват общи позиции за популяризирането и консумацията на здравословни храни в България.

В обществото се налагат шаблони като тези, че здравословните храни са по-скъпи или че са безвкусни. Повечето производители се оплакват, че натискът на търговските вериги е огромен и има опасност  те да унищожат производството на чиста храна. 

По идея на председателя на Съюза на билкарите в България Емил Елмазов, бъдещата задруга ще носи името „Дворец на чистите храни“. Той предлага тя да стартира като интернет портал, в който всеки производител или търговец ще показва своята дейност и най-представителния си продукт.

Храненето сред децата и подрастващите е друга важна тема. От организация на професионалните готвачи вече са договорили с МОН пилотно въвеждане на часове по хранене в столични училища, създаване на клубове „Готвим заедно“, както и професиите в хранителната промишленост да се включат в списъка на защитените длъжности. 

Участниците в срещата насрочиха и дата за учредяване на задругата на производители и търговци на чисти храни - 25 ноември.

Автор: Ана Минева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.