1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Загуби за милиони във Финландия заради лошо време

Загуби за милиони във Финландия заради лошо време

Заради географското разположение на страната вегетационният период продължава едва до 180 дни в годината

2017-та година не беше благосклонна към селскостопанския сектор във Финландия. Неожънати останаха близо 230 хиляди хектара пшеница, което е една десета от общата селскостопанска площ в страната. Лошо е и качеството на зърното.

Единствено в южните региони фермерите могат да се похвалят с относително добра реколта. Освен от лошото време, стопаните във Финландия се притесняват и от високите цени на земите, които са несъразмерни с получаваните от тях добиви и изкупните цени. В същото време растат разходите за торове и растителна защита.

Финландия е една от европейските държави с големи субсидии в селското стопанство. Докато доходите от дейността на една семейна ферма се движат около 15 хиляди евро за година, държавната подкрепа за същото стопанство е в размер на 30 хиляди евро, показва статистиката.

Заради географското разположение на Финландия, вегетационният период продължава едва до 180 дни в годината. Това ограничава и набора от култури, които могат да се отглеждат. От друга страна, дългата зима има и своите предимства, тъй като растенията се нуждаят от по-малко препарати за растителна защита.

Средният размер на стопанствата в страната е 45 хектара, като 86 процента са семейни ферми. Основният сектор е млекопроизводството, а половината от обработваемата площ в размер на 2,3 милиона хектара се ползва за зърно. Три четвърти от Финландия са покрити с гори и дърводобивът допринася за близо 4 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Всяка година се преработват 55 милиона кубически метра дървесина. В сектора работят около 65 хиляди души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.