1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заключение на експертна комисия: Повече екология, по-малко месо

Заключение на експертна комисия: Повече екология, по-малко месо

Комисията беше създадена в края на 2019 година по предложение на канцлера Ангела Меркел

Германското селско стопанство трябва да стане по-екологично, а субсидиите да се дават само, ако фермерите спазват мерките за опазване на климата и биологичното разнообразие. Това се казва в заключителния доклад на специалния експертен съвет към агроведомството в Берлин, съставен след 10-месечни проучвания.
 
"Комисията за бъдещето на селското стопанство", както е официалното название на съвета, настоява секторът в страната да се трансформира към по-устойчиво хранене, съдържащо по-малко месо и повече растителни съставки. За да бъдат улеснени фермерите при този преход, свързан и с намаляването на поголовията, държавата трябва да отпуска повече средства, се казва в доклада. Авторите на доклада пишат, че с наличните пари този преход няма как да се състои. 
 
Комисията беше създадена в края на 2019 година по предложение на канцлера Ангела Меркел, след като в Германия имаше масови протести на фермери срещу новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз и свързаните с нея промени. В комисията членуват представители на фермерски организации, хранителната индустрия, еколози и защитници на животните, учени и търговци.
В препоръките на комисията земеделският министър Юлия Кльокнер вижда потвърждение за досегашните си усилия, довели до консенсус между различните интереси – на природозащитници и фермери. 
"В краен резултат имаме документ, който очертава бъдещето на сектора и му показва пътя към икономически успех, при същевременно спазване на изискванията на обществото за повече устойчивост" изтъква Кльокнер.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.