1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Законодателни промени за решаване на проблема с тютюнопроизводителите ще предложи ДПС

Законодателни промени за решаване на проблема с тютюнопроизводителите ще предложи ДПС

Това заяви Лютви Местан, лидер на ДПС

ДПС ще предложи промени в законодателството, с които частично се възстановява законовата регулация на задълженията на търговците, които изкупуват тютюн. Това каза Лютви Местан, лидер на ДПС, на среща на депутати от партията с представители на тютюнопроизводителите, с Националната асоциация на тютюнопроизводителите, с Асоциацията тютюнопроизводителите от Североизточна България и други, информира Агенция "Фокус".

"Обсъдихме тежката ситуация, в която изпаднаха близо 100 000 български семейства. По същество, единствено "Булгартабак" започна кампанията по изкупуване на тютюни. Същевременно, зимата се оказва много мека, с мъгли, а това означава да е започнал процес на естествена ферментация на тютюна при домашни условия, което влошава качеството и крие риск да го направи непродаваем. Ние берем плодовете на тотално грешната политика, наследена от ГЕРБ, защото ГЕРБ премахнаха всички законови гаранции за интереса на тютюнопроизводителите от Закона за тютюневите изделия. По същество, това е първата пълна календарна година, през която се прилага новият режим на уреждане на взаимоотношенията търговци-тютюнопроизводители, които наложиха управляващите от ГЕРБ. Ситуацията не може да намери друго решение освен бързи промени в закона, които да възстановят частично законовата регулация на задълженията на търговците", каза Лютви Местан след срещата. Видеозапис е публикуван на интернет страницата на ДПС.

По думите му - тютюнопроизводителите искат три неща. "Първо – да са сигурни, че кампанията по изкупуване на тютюните ще започне на 1 ноември и ще приключи най-късно на 31 януари. Второ – искат гарантирани минимални изкупни цени, като макар и частична отплата за тежкия труд, който полагат. Трето – искат трудът им да се заплати в срок. Искат регистър на търговците, като условие за влизане в този регистър ще бъде задължението на търговците да спазват тези три положения", посочи Местан.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.