1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Законопроекти предвиждат да се гарантира достъпа на животновъди до земеделски терени

Законопроекти предвиждат да се гарантира достъпа на животновъди до земеделски терени

Снимка:

На извънредно заседание тази седмица депутатите обсъдиха промени в закона

На извънредно заседание тази седмица депутатите обсъдиха промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Народните представители разгледаха два законопроекта – на “Коалиция за България” и на ГЕРБ, които предвиждат различни промени в условията за отдаване под наем на държавните пасища. Целта и на двата законопроекта е да се гарантира достъпа на животновъдите до земеделските терени. В законопроекта на социалистите е заложено и изискването – купувачите на земеделски земи у нас да са пребивавали в страната за определен период от време.

Министерството  на земеделието и храните предлага пасища и ливади от държавния и общинския поземлен фонд да се отдават без търг на животновъди. За тази цел е изготвен и внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Предвижда се отдаването на пасищата и ливадите за ползване от животновъдите да се извършва по пазарни цени.

Един от основните приоритети на Министерство на земеделието и храните е пасищата и ливадите от държавния и общинския поземлени фондове да се ползват от реалните животновъди и те да получават полагащите се за тези площи директни плащания. Също така е важно да се даде възможност местните животновъди, особено тези с малки и средни земеделски стопанства, да получат необходимите им пасища, респективно да ги ползват по предназначение за паша на животни.

Вижте видео материала с Десислава Танева - член на Комисията по земеделие и храни към НС и Светлана Боянова - председател на Института по агростратегии и иновации...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.