1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зам.-министър Бюрхан Абазов: МЗХ полага усилия да запази редките местни породи животни

Зам.-министър Бюрхан Абазов: МЗХ полага усилия да запази редките местни породи животни

Снимка:

Един от механизмите за това е по линията на държавните помощи

МЗХ полага усилия да запази редките местни породи животни и един от механизмите за това е по линията на държавните помощи чрез предоставяне на средства на развъдните асоциации за отглеждане и поддържане на автохонните популации. Освен че са носители на ценни генетични качества, те са устойчиви на болести и на климатичните условия, това заяви зам.-министър Бюрхан Абазов по време на среща с Хайнц Остерло, президент на Германската асоциация за търговия с говеда и месо, в рамките на „Ануга” 2013.

Генетичните особености на старите български породи животни имат важна роля за развитието на животновъдството. Нашето предложение е експорт на автохонни породи, които да бъдат отглеждани и включвани в селекционната дейност, както и за засилване на двустранното сътрудничество в областта на търговията с живи животни и месо, обясни Хайнц Остерло.

Зам.-министър Бюрхан Абазов беше част от официалната делегация за откриване на Международния панаир „Ануга” 2013, който се провежда от 5 до 9 октомври 2013 г.  в Кьолн, Германия. Той посети двата национални щанда, на които 37 български фирми презентират богатата гама на своите продукти от различните направления: месни и рибни продукти, шоколадови и захарни изделия, консерви, мляко и млечни продукти и безалкохолни напитки.

На българските щандове гостите имат възможността да опитат родни специалитети, приготвени лично от кулинарния водещ Ути Бъчваров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.