1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зам.-министър Боянова участва в дискусия по проблемите на оризопроизводството

Зам.-министър Боянова участва в дискусия по проблемите на оризопроизводството

Снимка:

Ежегодната пролетна среща на Съюза на оризопроизводителите се проведе в град Пловдив

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова взе участие в ежегодната пролетна среща на Съюза на оризопроизводителите, която се проведе в град Пловдив.
    
По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с производството на ориз в страната. „За отглеждането на културата е от изключително важно значение поливната вода и нейната цена, затова тя няма да се повишава през 2011 година и ще запази миналогодишния си размер”, обясни директорът на дирекция „Хидромелиорации” в Министерство на земеделието и храните г-н Харизан Тамахкяров.
    
„Усилията на Министерството са насочени от следващата година да бъде стартирана мярка 125 „Подобряване на инфраструктурата, свързана с развитието и адаптацията на земеделието и горите”, което ще предостави допълнителна възможност за подпомагане изграждането и рехабилитацията на хидромелиоративна инфраструктура”, посочи зам.-министър Боянова. Тя отговори и на въпроси, свързани с очертаването на площите за подпомагане, като допълни че в изпълнение на екшън плана, в края на тази година ще имаме обновена ортофотокарта.
    
На срещата бяха обсъдени и други теми свързани със стимулиране на сектора. Оризопроизводителите изразиха недоволство от различията, които се получават в подпомагането на отделните сектори. Те дадоха за пример директните плащания на площ, където те обработват значително по-малко площи, а същевременно разходите по производството са значителни. Условията за предоставяне на директните плащания на площ са заложени в сегашната Обща селскостопанска политика на ЕС. В тази връзка зам.-министър Боянова призова оризопроизводителите да изпращат своите предложения за начините и условията за подпомагане на сектора, които да се вземат предвид при изработването на националната позиция за следващия програмен период на ОСП 2014-2020 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.