1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зам.-министър Боянова взе участие в 4-та Международна среща на върха на земеделските министри

Зам.-министър Боянова взе участие в 4-та Международна среща на върха на земеделските министри

Готвят се нови стратегии за световната продоволствена сигурност

На 21.01.2012 г. зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова участва в Международния форум за храни и земеделие „Продоволствената сигурност чрез устойчив растеж – земеделие с ограничени ресурси”. Зам.-министър Боянова взе участие в 4-та Международна среща на върха на земеделските министри. Двете събития се проведоха в рамките на „Зелената седмица 2012” в Берлин.

Срещата е инициирана и организирана от г-жа Илзе Айгнер – федерален министър на  прехраната, земеделието и защита на потребителите на Германия, с участието на г-н Дачиан Чиолош – европейски комисар по земеделие и развитие на селските райони и г-н Жозе Грациано да Силва – генерален директор на ФАО. Министрите от 64 държави в света, сред които и България подписаха комюнике, което се фокусира върху световната продоволствена сигурност и борбата срещу глада. Министрите обмениха знания и опит за световната продоволствена сигурност и намаляване на бедността, с акцент върху развиване на земеделие с ограничени ресурси и устойчив растеж. Те се фокусираха върху теми, разглеждани по време на трите предходни срещи на върха на министрите на земеделието в Берлин.

Селското стопанство е ключов икономически сектор за създаване на „зелена икономика”. Необходимо е да се разглежда укрепването му като централен елемент в осигуряване на снабдяването с хранителни продукти. Подчертавайки необходимостта от подкрепа за устойчиво селско стопанство на регионално и надрегионално ниво чрез подобряване на структурните условия, тази среща на високо ниво дава важен принос за предстоящата конференция на ООН за устойчиво развитие. Тя ще се проведе през юни 2012 г. в Рио де Жанейро.

Очаква се към 2050 г. населението на Земята да достигне 9 милиарда души и едни от основните проблеми в световен мащаб, които трябва да имат политическа подкрепа е да се осигури продоволствена сигурност.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.