1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зам.-министър Димитров откри работна среща по проект „Управление на риска в земеделието”

Зам.-министър Димитров откри работна среща по проект „Управление на риска в земеделието”

Срещата е организирана от Института по пазарна икономика

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров откри първата работна среща по проекта „Управление на риска в земеделието”. Срещата е организирана от Института по пазарна икономика,  с ръководител директор доц. д-р Димитър Николов.

 „Липсата на управление на рисковете има пряко отражение върху приходите на земеделските производители, пазарната стабилност в отрасъла и потенциалната безопасност на храните”, каза при откриване на срещата зам.-министър Димитров. „Необходимо е създаването на съвкупност от адекватни мерки, чрез които да се неутрализира ефекта на рисковете, които влияят върху доходите на фермерите, както производствения риск, свързан с метеорологичната и санитарна обстановка и на ценовия риск”, допълни зам.-министърът.   

„Надявам се от проекта да произлязат добри решения, които да са в полза на българското земеделие. Темата е изключително актуална в този момент,  когато съвместно с ЕК търсим нови механизми и законосъобразни начини за справяне и компенсиране на пострадалите стопани от болестта шап”, допълни още той.

Целта на проекта е да се открие и оцени влиянието на икономическата криза върху управлението на земеделските стопанства и да се разработи система за управление на риска в земеделието. Проектът предвижда да се изследват основните инструменти за управление на риска, които да бъдат на разположение на земеделските производители в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.