1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зам.-министър Димитров поздрави Асоциацията на млекопреработвателите в България за 20-ия юбилей

Зам.-министър Димитров поздрави Асоциацията на млекопреработвателите в България за 20-ия юбилей

АМБ в България е учредена на 12 март 1991 г. с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и продоволствието

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров взе участие в честването на 20-ия юбилей от учредяването на  Асоциацията на млекопреработвателите в България. По време на тържеството на зам.-министър Димитров бе връчена почетната статуетка на Богинята на млякото, за цялостна помощ и подкрепа, която Министерството е оказало на Асоциацията.

От своя страна зам.-министърът връчи от името на МЗХ официален плакет на ведомството на председателя на Управителния съвет на АМБ инж. Димитър Зоров с благодарност за конструктивния диалог при изработване на голяма част от нормативната база и правилата, по които новата Агенция по безопасност на храните да работи. Той благодари и за оказаната помощ при въвеждането на националните стандарти за подобряване на качеството на традиционните български млечни продукти като кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал. С почетен плакет бе удостоен и Михаил Велков, изпълнителен директор на АМБ.

Сред официалните гости на тържеството бе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и земеделското аташе на САЩ в България Хоа Хуин.

Асоциацията на Млекопреработвателите в България е учредена на 12 март 1991 г. с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и продоволствието, като Съюз на млекарите в България. В неговото основаване участват млекопреработвателните предприятия в страната и няколко ферми производители на краве мляко. По-късно към Съюза се присъединява и Сдружение „Марица Милк”, което е сдружение на частни мандри от Пловдивския регион и се регистрира като „Асоциация на млекопреработвателите в България”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.