1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зам.-министър Димитров се срещна с тютюнопроизводители от Североизточния регион

Зам.-министър Димитров се срещна с тютюнопроизводители от Североизточния регион

Снимка:

Появата на страни като Китай и Индия е причина цените на тютюна да се понижават

„Появата на страни като Китай и Индия е причина цените на тютюна да се понижават. Със срещите по места в страната имаме за цел да изградим визия за бъдещето на сектор „Тютюн” след 2012 г. в България”. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на среща с тютюнопроизводители от Североизточния регион в град Дулово.

Министерство на земеделието и храните ще подкрепи всяка приемлива инициатива на тютюнопроизводителите или на всеки занимавал с тютюнопроизводство през последните 4-5 години, който иска да се преориентира в отглеждането на други култури, уточни още зам.-министър Димитров

„Тютюнопроизводителите в България дълго време са се намирали в трудно положение, тъй като са били зависими, както от фонд „Тютюн”, така и от фирмите прекупвачи”, каза по време на срещата народният представител на ПП ГЕРБ Стефан Господинов. „Правото на всеки един тютюнопроизводител самостоятелно да договаря продажбата на своята продукция бе причината да се внесат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия”, допълни още той.
    
От Асоциацията на тютюнопроизводителите, като постигнато отбелязаха, приетото тяхно предложение от страна на министрите Симеон Дянков и д-р Мирослав Найденов, получените средства за 2010 г. да се декларират, но да не се облагат с данъци. Те допълниха, че  първият транш от предвидените 70 млн. лева за сектора, ще бъдат използвани от тях за покриването на задълженията им към държавата.
    
В срещата участие взеха и областният управител на Силистра д-р Владимир Янков, зам.-областният управител Денка Михайлова, както и директорите на регионални звена и дирекции към Министерство на земеделието и храните на територията на Силистренска област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.