Занаяти от 15 век ще бъдат показани на фестивала „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“

Гостите ще могат да се включат в изработването на житни класове от дърво

За първи път на фестивала „Семе българско“ посетителите ще имат възможност да се срещнат с хората, които съхраняват древните български занаяти и ги предават на поколенията. В двата дни на 12 и 13 май в парк „Казармите“ в Севлиево майсторите ще разказват истории, ще показват и ще учат гостите на занаятчийските тайни.

На 12 май в „Къта на занаятите“ гостите на фестивала ще видят един много стар занаят още от 15 век – плетене на дантела тип фриволит, плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.

В парк „Казармите“ ще срещнат гайдаря Цвятко Цвятков – единственият човек в България, който прави гайди като запазва цялата структура на животното.

Ще се запознаят и с майстора Валентин Василев, оставил преуспяващия си бизнес в големия град, за да отдаде живота си на дърводелския занаят. Той ще покаже, че дърводелската работа с ръчни инструменти може да бъде изключително ефективна, продуктивна и удовлетворяваща. Ще даде възможност на посетителите да участват в изработката на детайли с ръчни инструменти, които ще сглобят в житни класове.

На фестивала със своя изложба ще се представи майсторът-реставратор на църковни куполи и камбанарии, инж. Христо Пашов, както и ловецът на най-силно докосващите български снимки, запечатали красотата и разнообразието на българския фолклор, фотографът Асен Великов.

Специално за фестивала един от най-добрите майстори на бъчви, Добрин Блажев, ще разкаже тънкостите по създаването на продукти за винопроизводството и съзряването на спиртни дестилати.

Как да отбиете едно растение от пътя му, за да го привлечете в храма на своето тяло и какво ще намери там? Отговорите на тези и други въпроси ще даде в съботния ден известният билкар Емил Елмазов. На щанда „Билкария“ той ще покаже възстановка на богомилския ритуал „Привличане на растение“.

През втория фестивален ден, на 13 май, в "Къта на занаятите на Идеал Стандарт - Видима", работещи в компанията ще представят уменията си по дърворезба, плетене на една и две куки, ножарство и изработване на икони от гипс. Иван Маринов е майстор в художествената обработка на дърво и изработката на сувенири, поставки за ловни трофеи, пана, табели и скулптури от орех. Галя Славкова ще покаже изработването на кувертюри, покривки и гривни на една и две куки. Направата на картини и икони от гипс с техника, както при дървото, ще представи Ивайло Кушлев. Тайните на ножарството и кованото желязо ще разкрие Тихомир Кирилов, който с лекота изработва стоманени ножове, кошници за дърва и комплекти за почистване на камини и печки.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.