1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Запазва се положителната тенденция на ръст в аграрния сектор

Запазва се положителната тенденция на ръст в аграрния сектор

Снимка:

Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков по време на днешния парламентарен контрол

Положителната тенденция на ръст в аграрния сектор от последните две години се запазва и през 2011 г. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков по време на днешния парламентарен контрол, предаде БТА.

При положително търговско салдо от 385 млн. щатски долара през 2009 г. данните за миналата година сочат, че износът на селскостопанска продукция е превишил вноса с близо 1 млрд. долара. Постоянно висок остава и делът на селскостопанския износ от общия износ на страната, около 17 процента за последните две години, припомни министърът.

Спрямо 2009 г. износът на селскостопански стоки е нараснал с 24% и за 2010 г. той възлиза на над 3,5 млрд. долара. Зърнените и маслодайни култури са с най-голям дял в експорта (около 38 процента за периода 2008 - 2010 г.)

Запазва се и тенденцията на ръст в износа на хранителни стоки, като през първото тримесечие на тази година като стойност той е нараснал с 41% в сравнение със същия период на 2010 г., отбеляза Дянков. Обяснението се дължи на поскъпването на храните на световните борси и нарасналия интерес на инвеститорите към селскостопанската продукция.

Увеличава се интересът на външни компании към реализация на проекти в българското земеделие и животновъдство. В резултат за една година с около 30 на сто са нараснали частните инвестиции в селското стопанство.

Вече се усеща ефектът и от подобрената усвояемост на европейските фондове. По линия на директните плащания земеделските производители са подпомогнати за последните две години с над 1,2 млрд. лв., констатира още Дянков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.