1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна изкупната кампания на тютюна

Започна изкупната кампания на тютюна

Качеството е занижено и няма интерес към продукцията

Въпреки официално дадения старт на изкупната кампания, все още няма интерес към продукцията на българските тютюнопроизводители, пише news.ibox.bg. Те признават, цитирани от БиТиВи, че тазгодишната реколта е с по-ниско качество заради дъждовното лято. Тютюнът вече е изсушен и подготвен за продажба. Хората в района на Гоце Делчев се надяват на по-добри цени, които поне да покрият разходите по отглеждането на тютюна.

Миналата година изкупната кампания закъсня и доведе тютюнопроизводителите до ръба на оцеляването. Цветанка Рахманова от Абланица произвела 1,5 тона тютюн, но се принудила да го продаде на 4 лева за килограм. Тази година се надява да вземе поне 15 000 лева от тютюна, за да се препитават цяла година. Жената признава, че ако не им се заплати хубаво за продукцията, няма да сеят за следващата година.

Обилните дъждове се отразиха и на тютюна. Това е наложило хората да вложат повече средства за изсушаването и съхраняването му.

За защита на местните производители на тютюн, в Абланица е създадена и Тютюнева асоциация. Тя ще черпи опит от подобни гръцки сдружения и планира по време на кампанията да наеме независими тютюневи експерти, които да оценяват качеството на суровината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.