1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна прибирането на ябълките от зимния сорт „Глостер 69” в землището на санданското село Спатово

Започна прибирането на ябълките от зимния сорт „Глостер 69” в землището на санданското село Спатово

Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане, в областите Добрич, Пловдив, Пазарджик се прибират различните сортове пипер полско производство, като през изминалата седмица са сертифицирани над 700 тона.

Продължава прибирането и на праскови и нектарини, като едва за седмица са сертифицирани 420 тона. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Започна прибирането на ябълките от зимния сорт „Глостер 69” в землището на село Спатово, община Сандански. Само за един ден инспекторите към ОДБХ-Благоевград сертифицираха 4 тона. Като начало на беритбения сезон, качеството и количеството на прибраните плодове са добри, независимо от сухото време и силното слънце, отчитат експертите по качеството на пресните плодове и зеленчуци. Ябълките са средно едри до едри, неизравнени, имат неправилна заоблено-конична форма. Имат много добри вкусови качества. Обикновено зреят в края на септември – началото на октомври. Съхраняват се добре до края на февруари – март в тъмни и студени помещения. Могат да издържат до 6 – 7 месеца, поставени в хладилник.

При по-големите производители на оранжерийна продукция започна беритбата на втора реколта от оранжерийни краставици. Количеството краставици, които отговарят на критериите за екстра качество и са били сертифицирани, е 922 тона. Инспекторите към дирекция „Контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци“ към БАБХ са издали сертификати още и за 306 тона домати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.