1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна розоберът в Стрелча

Започна розоберът в Стрелча

Изкупната цена на розовия цвят е 3,20 лева на килограм

Започна розоберът в Стрелча. Това каза кметът на община Стрелча Иван Евстатиев, цитиран от Радио „Фокус”. Половината от розовите насаждения се берат от няколко дни, но има и такива, в които беритбата още не е започнала.

В около 3000 декара розоберът започна, реколтата засега е добра, като добивът е между 500 и 800 килограма, но някои стопани получават и около тон розов цвят от декар. Изкупната цена на розовия цвят засега също е добра – 3,20 лева на килограм.

В Стрелча отглеждането на рози е основен поминък на населението и обработката на площите се извършва по най-добрия начин. Над 1000 семейства се занимават с рози като някои от тях имат площи до 10 декара. При активната кампания по прибирането на розовия цвят те започват беритбата сутрин в 4.00 часа и приключват късно вечерта. Целта е да се оберат всички цветове, каза също Евстатиев.

В община Стрелча има около 6000 декара маслодайни рози. През тази година розовият цвят се изкупува от 10 фирми. Повечето са от Пловдив, Казанлък и Карлово. За производството на 1 кг розово масло са необходими 3,5 - 4 тона розов цвят. Годишно в община Стрелча се произвеждат около 1,5 тона розово масло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.