1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започва преброяване на птиците, отглеждани на закрито в община Шумен

Започва преброяване на птиците, отглеждани на закрито в община Шумен

Мярката е предприета като превенция срещу птичия грип

Започва преброяване на птиците, отглеждани на закрито в община Шумен, като превенция срещу птичи грип. Това каза на заседание на Общинската епизоотична комисия днес д-р Едмон Маринов, главен инспектор „Здравеопазване на животните” в Областната агенция по безопасност на храните, предаде радио „Фокус".

Към момента в региона не са засичани случаи на патогенна инфлуенца по птиците. Д-р Маринов обясни, че като превенция се вземат мерки. Всички отглеждани птици в Пловдивско, където е засечено заболяването в четири ферми, са унищожени, като няма притеснение за здравето на населението, тъй като заболяването не се предава на хора.

Според д-р Маринов правилото всички домашни птици да бъдат отглеждани само в затворени места е добре да се изпълнява постоянно. Той наблегна на факта, че не трябва да има никакъв контакт между домашни и диви птици.

Разделното отглеждане на различните видове птици в едно стопанство също е добра практика. Път за предаване на инфекцията е и оставянето на фураж на открито. Нужно е и да има дезинфекционна точка, през която да минават птиците, поясни д-р Маринов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.