1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заработи службата за мониторинг за плодове и зеленчуци

Заработи службата за мониторинг за плодове и зеленчуци

Ще се прави краткосрочен анализ на цените в този ключов за европейското селско стопанство сектор

Заработи службата за наблюдение на пазарите за плодове и зеленчуци в Европейския съюз, обявиха в Брюксел. Тя е поредната подобна институция, след тези за мониторинг на млечните продукти, полските култури, месото и захарта.

Новата служба за плодовете и зеленчуците ще дава възможност за краткосрочен анализ на цените в този ключов за европейското селско стопанство сектор и ще направи ценообразуването по-прозрачно, смятат от Европейската комисия. Нейни експерти са изчислили, че плодовете и зеленчуците имат дял от 24 процента от общата селскостопанска продукция в Съюза.

Службата редовно ще получава данни за цени, реколта и търговия. Въз основа на тези данни тя ще изготвя анализи и прогнози и ще дава насоки за производители, преработватели и търговци.

Според Европейската комисия ръководството на службата ще се консултира редовно с пазарни експерти с цел събиране на актуални данни, като работата й ще се концентрира основно върху ябълките, крушите и цитрусовите плодове. На по-късен етап ще бъдат включени и костилкови плодове като сливи, череши, праскови и кайсии. При зеленчуците на първо място ще се наблюдава развитието на пазарите за домати, краставици и листни салати.

На 4 ноември предстои стартирането на мониторингова служба за пазара на гроздето и виното, обявиха още от Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.