1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заради рекордно ниските температури през последните седмици има опасност за пшеничената реколта

Заради рекордно ниските температури през последните седмици има опасност за пшеничената реколта

От Асоциацията на зърнопроизводителите прогнозират да изгубят заради студа 30% от зърното

Заради рекордно ниските температури през последните седмици има опасност за пшеничената реколта. Зърнопроизводители алармират, че поне една трета от зърното е измръзнало. В Югоизточна България реколтата е напълно унищожена от наводненията, съобщава bTV. 

Унищожена продукция има всяка година, но обикновено тя е около 10-15 процента. Тази година тя ще е поне двойна. Най-големи щети ще има в районите с много силни ветрове, където вятърът е издухал снежната покривка, районите с рекордно ниски температури и тези, при които ще има интензивно снеготопене. 

Сериозни поражения се очакват във Врачанско, Плевенско, в Кнежа, където температурите бяха много ниски, а в същото време заради засушаването през есента растенията едва поникват. В отделни райони там измръзналата продукция вероятно ще бъде 100%.

При минус 10 ечемикът започва да измръзва. У нас този вид зърнена култура се отглежда главно в Бургаския регион, който зимата тази година не пожали.

Заради засушаването през есента посевите в Старозагорско са все още в ранен стадий на развитие, което ги прави по-малко устойчиви. От Асоциацията на зърнопроизводителите прогнозират да изгубят заради студа 30% от зърното. 

Пшеницата започва да измръзва при минус 16 градуса, но всеки 7 см снежна покривка увеличават издръжливостта ѝ с градус. Ако снежната покривка се задържи дълго, може да задуши растенията.

Учените и производителите твърдят, че ако унищожената реколта е около 30% средно за страната и ако годината като цяло е добра, след стопяването на снега, криза няма да има.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.