1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заради сушата произведеният тютюн през тази година ще бъде наполовина по-малко от миналата

Заради сушата произведеният тютюн през тази година ще бъде наполовина по-малко от миналата

Снимка:

Най-уязвими са ориенталските сортове "Басми" и "Каба Кулак"

Заради сушата произведеният тютюн през тази година ще бъде наполовина по-малко от миналата. Това каза за БТА председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 Цветан Филев след заседание на организацията в Русе. Той припомни, че през миналата година са били произведени 30 000 тона тютюн. 

В България през тази година се отглеждат четири сорта на обща площ от близо 55 000 декара. Около 25 000 декара са засадени от най-разпространения вид - "Басми", "Каба Кулак" се отглежда на около 8500 декара, "Бърлей" - на 5000 декара, а сортова група "Виржиния" е между 15 000 и 16 000 декара. 

По думите на Филев най-уязвими са ориенталските сортове тютюни - "Басми" и "Каба Кулак", които се отглеждат на малки площи, почвите са плитки, терените - наклонени, като няма възможност да се полива и заради неизградена инсталация. На места дори тютюнът вече е изсъхнал. 

Средният добив от "Каба Кулак", който се очаква, е 40 кг/декар, като през миналата година той е бил 200 кг/декар, обясни зам.-председателят на асоциацията Хасан Мехмед.

Другият зам.-председател Фикрет Бекир заяви, че ще бъде внесена декларация в Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието и храните от фондове на ЕС да се поискат компенсации за щетите, които търпят тютюнопроизводителите заради сушата, а в районите, където има запазени напоителни системи, да се отпусне и по една безплатна поливка.

Фикрет Бекир посочи, че по данни на европейската организация на тютюнопроизводителите - UNITAB, от 81 000 тютюнопроизводители в ЕС 42 500 са в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.