1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заради сушата се очакват по-ниски добиви от пшеница

Заради сушата се очакват по-ниски добиви от пшеница

Снимка:

Над 300 лева стартова цена ще търсят фермерите

Задоволително е състоянието на пшеничните посеви, заявиха за AGRO.BG земеделски производители от Добричка област. Продължителното засушаване и недостатъчното количество пролетни дъждове ще са фактор за по-ниски добиви от миналогодишните. Според Иван Балабанов, обработващ 15 000 дка в община Ген. Тошево, дъждовете през май са били 26 литра на кв.м, т.е. два пъти по-малко от минимално очакваните валежи. По-ранните пшенични сортове са прегорели и това ще рефлектира върху качеството на зърното. Прогнозите на Иван Балабанов са за добиви около 500 кг от декар.

От осем до десет пъти по-малко дъжд е паднал през месец май в нивите на земеделския производител Иван Ганев от село Дропла. Въпреки това с торене и внасяне на продукти за растителна защита е успял да доведе пшеничните си посеви в задоволително състояние. Няма надежди за добри добиви през тази кампания.

Около 300-350 лева за тон очакват фермерите да бъде стартовата цена на пшеницата от новата реколта. Това прогнозира председателят на кооперация "Изток" Величко Макаков. В района на Шабла не е падал дъжд със стопанско значение от края на март и жътвата на хлебна пшеница там започва следващата седмица, което е с около 20-30 дни по-рано от обикновено. За нормално наливане на зърното са необходими поне 50-60 литра дъжд, а падналите валежи са едва 26 литра. Величко Макаков също очаква по-ниски добиви от миналогодишните.

Цената на българското зърно силно се влияе от количествата, които традиционните производителки като Русия и Украйна ще изнесат на пазара, коментира още Иван Балабанов. От друга страна, в момента американските фермери не могат да реализират продукцията си заради наличие на ГМО. Така европейската пшеница става все по-атрактивна, коментира още Балабанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.