1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводители излизат на протест

Зърнопроизводители излизат на протест

Недоволството на бранша е заради неизпълнените ангажименти на кабинета към сектора

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протест. Това потвърди пред Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Недоволството на бранша е заради неизпълнените ангажименти на кабинета към сектора. Протестът ще се проведе успоредно в 20 областни града в страната от 10 до 13 часа.

В Пловдивско няколкостотин души излизат на пътя с около 150 машини - трактори и комбайни.  В пловдивската структура влизат и общините Пазарджик, Асеновград, Първомай, Съединение, Калояново и Раковски. 

Очаква се и над 50 машини да се съберат в 10.00 часа на изхода на Силистра за Шумен. Техниката ще премине през града и ще излезе на пътя за Варна.  Протестите ще продължат, докато премиерът Бойко Борисов не се срещне със зърнопроизводителите.

Над 300 земеделци от Плевенско с около 150 машини ще излязат на протест днес. Сред исканията на протестиращите са правила и условия за устойчиво развитие на земеделието в България, а също и закон и правилник за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди. Това съобщи Георги Милев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите у нас, която е организатор на протеста.

Като причина за протестните действия Милев посочи неизпълнени ангажименти от страна на министър-председателя Бойко Борисов, на земеделското и финансовото министерство, които бяха договорени в меморандум, подписан със земеделците през юни миналата година. Според документа зърнопроизводителите трябваше да получат своите субсидии до 15 март, за момента само на около 10% от земеделците са изплатени средства.

Протестиращите в Плевенска област няма да затварят пътища, но е възможно движението да бъде затруднено. Те ще бъдат разпределени в пет лъча, които ще тръгнат в 10.00 часа от Славяново, Никопол, Кнежа, от селата Брест и Брестовец. Сборният пункт е детелината при село Ясен на главен път Плевен - София.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.