1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводители от Плевенско негодуват

Зърнопроизводители от Плевенско негодуват

Добруджа работи за износ, тоест за пари, а Плевен връзва хлебния баланс на България

Зърнопроизводители от Плевенско негодуват, че провалена реколта в Добруджа не означава липса на качествено зърно в България. Още повече, че точно от Добричко излезе информация, че и там има доста качествено зърно и само малка част от реколтата реално е провалена. Пак от онзи район научаваме, че корабите продължават да товарят жито за износ. Сега "напъните" на Добруджа са за износ, пък после ще опрат и до нас, казват стопани от Плевенско, които и в предишни години са подчертавали, че Добруджа работи за износ, тоест за пари, а Плевен връзва хлебния баланс на България. Е, ако изнесем българската реколта, наистина ще внасяме, казват. Защото България май е единствената страна, която не предприема нищо, за да задържи житото за хляба тук, предаде Фермер.бг.

"При нас са направени над 300 проби. Изследвано е над 120 000 тона зърно, което е над 35% от общото производство и данните са представителна извадка за региона. И от тях 28-30% е пшеница от втора Б група, тоест с отлични хлебопекарни качества. Смятам, че наистина се спекулира с лошо качество на реколта 2010. Факт е, че цената на зърното се повиши и това е нормално в екстремна година като тази. Още повече, че в Черноморския регион - Русия и Украйна, който е определящ за търговията със зърно, износът е забранен. Това определено ни прави играч номер 1 в региона, макар че реално ние произвеждаме сравнително малки количества", казва Венцислав Милев, главен експерт от териториалното звено на Националната служба по зърното и фуражите в Плевен.

Пробите от Плевенска област са изследвани в лицензираната лаборатория на териториалната служба, която е с ново модерно оборудване по програма ФАР. В Плевен е една от трите лаборатории в Северна България - другите лаборатории са в Добрич и във Варна.

"За Плевен ви казах какви са резултатите. За изхранването на страната са необходими около 1.2 милиона тона. Ако за някои райони на страната качественото зърно е 20%, както се коментира, то за Плевенска област е много повече. Тоест, и да има внос, той ще е малко. Стига да не изнесем всичко. Аз лично съм доволен от добивите тази година за региона, доволен съм и от качеството. Категоричен съм, че ситуацията относно качеството на зърното не е толкова стресова, както се представя", добави още Венцислав Милев.

В Плевенско вече трети месец подължават и проверки на зърнопроизводители. Те се правят съвместно от НАП, Икокномическа полиция и Националната служба по зърното и ловят некоректни производители.
В Плевенска област са съставени 7 акта по Закона за съхранение и търговия със зърно. За зърнопроизводители физически лица санкцията е 500 лева, за юридически лица е от 1 000 до 5 000 лева.

Проверките на зърнопроизводителите ще продължат. Започват проверки и на складове и зърнохранилища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.