1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводители: Повишение на цената на хляба не се очаква

Зърнопроизводители: Повишение на цената на хляба не се очаква

Дневната консумация у нас е 200 грама на ден

Повишение на цената на хляба не се очаква, въпреки прогнозите за по-слаба реколта от хлебна пшеница, увериха производители на зърно и представители на големите браншови асоциации в областта на зърнопроизводството и хлебарството.

Редукция на реколтата ще има – след трудната есен на 2013 г. и тежките обработки тогава, имахме благоприятна, мека зима, но пролетта бе необичайно хладна за България и поройните дъждове и градушки в Североизточна и Северозападна България засегнаха голяма част от площите. От друга страна дъждовната пролет бе инкубатор за болести и неприятели, с които водим постоянна борба. Появиха се и нетипичните за нашата страна икономически важни болести като жълта и кафява ръжда, така че намаление в реколтата ще има, коментира преди Консултативния съвет по зърното зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, цитиран от vesti.bg.

Според него са нереалистични прогнозите на земеделското министерство, че при жътвата ще бъдат прибрани около 5 млн. тона пшеница. „Това са бомбастични цифри, за които имахме надежда до април-май. В момента прогнозите са по-близки до 4 млн. тона", заяви Вукодинов. През миналата година стопаните са прибрали 4,6-4,7 млн. тона жито.

По думите на аграрния министър проф. Димитър Греков, общият размер на засегнатите от поройните дъждове и градушките площи е 357 хил. дка. Не всички обаче са напълно унищожени, в голяма част от тях има само полягване на пшеницата.

Според изчисленията на аграрното министерство, очакваното намаление на реколтата е с 20-25%, но загубите няма да се отразят на зърнения баланс на страната.

Драма с реколтата от пшеница няма – „в България има човешки трагедии няма трагедии в бизнеса“, заяви и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. „Вярно е, че себестойността на зърнено-житните култури е повишена, но това е рискът на този вид бизнес, място за тревоги и драми няма“, изтъкна тя и припомни, че голяма част от селскостопанското производство е застраховано, при това 50 на сто от застраховките се поемат от Държавен фонд „Земеделие“.

Според Кукушева е рано да се коментира цената на хляба от новата реколта. „Но темата е актуална и единственият начин цената да се понижи е да бъде редуцирана ДДС ставката на хляба“, смята тя.

Спекулация е да се коментира поскъпването на хляба, тъй като дневната консумация у нас е 200 грама на ден, каза Ангел Вукодинов. „При такова потребление разликата е 20-40 стотинки на ден, независимо дали хлябът струва 1 или 2 лева“, добави той. Въпросът, според него е, че под цена на хляба българите разбираме цената на живота.

Поскъпване на хляба не очаква и председателят на Съюза на хлебопроизводителите Лазар Генчев. Според него реколтата не е толкова лоша, колкото се твърди. Има полягване на пшеницата в някои райони, но в Пловдивско реколтата е отлична. Освен това цената на брашното няма нищо общо с цената на хляба, обясни той, тъй като всичко опира до конкуренцията и промоциите на големите търговски вериги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.