1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводители развалят договори на зелено

Зърнопроизводители развалят договори на зелено

Истински шанс за българските зърнопроизводители се оказа пълната забрана на Русия за износ

Зърнопроизводители развалят договори на зелено, сключени през месеците, когато офертните цени бяха на нива 160-195 лв./тон, заради по-добрите цени в момента на зърното, съобщи Фермер.бг.

Истински шанс за българските зърнопроизводители се оказа пълната забрана на Русия за износ, както и предстоящото въвеждане от началото на следващата седмица на квоти, които също ще ограничат сериозно износа на зърнени храни от Украйна.

В момента зърнопроизодители масово развалят сключени от тях през пролетта и началото на лятото фючърсни договори за зърно, тъй като цената от тогава се покачи средно с 40-45%. За фермерите е по-изгодно даже да платят неустойки по тези договори, отколкото да продават зърното на старите ниски цени. По време на Консултативния съвет по зърното, който се проведе в София, Красимир Аврамов от НАЗ, заяви че тази година фючърсите носят загуба, ако бъдат спазени, но пък през други години вършат много добра работа и осигуряват свободен финансов ресурс , с който зърнопроизводителите да могат да работят.

Зърното в страната е предостатъчно, заяви зам.-министърът на земеделието Светла Боянова след среща на Консултативния съвет по зърното. Количествата са почти два пъти повече от необходимите нужди за страната. По-нисък е делът на качественото зърно за хляб, но с резервите балансът се покрива, каза Красимир Аврамов, председател на съвета.

Сега е моментът да се изнася българско зърно, единодушни са участниците по веригата. "Трябва да изнасяме. Има запор на износа от Русия, а именно ниските цени на руската пшеница потискаха българския износ в Черноморския басейн през последните няколко години", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Има предостатъчно количество за зърнения баланс на страната, а ресурсът ни за износ е около 1.1. млн. тона, добави той.

Според Васил Симов, председател на Софийската стокова борса,  моментът трябва да се използва бързо, защото все пак Русия има производство около 50 млн. тона, като свободните количества за износ ще бъдат 15 млн. тона. В Украйна пък свободните количества са около 7 млн. Те ще започнат да се търгуват в един момент и цените ще паднат, затова сега е шансът на българските производители.

Към момента извън страната са били реализирани около 280 хил. тона, предимно фуражно зърно. От асоциацията на търговците на зърно съобщиха, че по-голямата част от количеството е заминало за страни от ЕС. Относно изразените страхове, че стремежът към износ може да остави България без хлебно зърно в момент, когато няма достатъчно от него, зърнопроизводителите отговарят, че самият пазар ще предотврати това да се случи. В момента цените на фуражната пшеница гонят тези на хлебната. При това положение няма смисъл да се изнася качествената пшеница, когато и по-некачествената е толкова скъпа, смятат те.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.