1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите настояват за спешна корекция на политиката спрямо сектора

Зърнопроизводителите настояват за спешна корекция на политиката спрямо сектора

НАЗ: Правителството се опитва да манипулира обществото с популистки изяви

За спешни мерки за гарантиране на конкурентоспособността на българското земеделие настояват от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Това стана ясно от публикуваната на официалния сайт на Асоциацията декларация на проведеното Общо събрание на 1 декември в Пловдив.

В допълнение, НАЗ инициира провеждането на дебат за излагане на стратегиите и политиките на отделните партии за сектор „Земеделие”. В декларацията се изброяват причините за недоволството на представителите на сектора. В документа се отчита: „Българското общество стана свидетел на поетите ангажименти от земеделския министър Найденов, финансовия министър Дянков и премиера Борисов относно финансовата рамка 2011–2014 г. Месец по-късно финансовият министър се отказа от подписа си, а земеделският министър и премиерът не предприеха нищо“.

Документът изтъква и причините за големите протести през декември 2011 г. и дава оценка на последващите действия от страна на правителството: „Необяснимият обрат в поведението на управляващите предизвика гнева на земеделските производители от цялата страна. Вместо да анализират проблемите, предизвикали протеста, управляващите финансираха медийна кампания за дискредитиране на българския земеделски производител“.

В публикацията Националната асоциация на зърнопроизводителите отчита, че до днес проблемите остават нерешени, докато правителството се опитва да манипулира обществото с популистки изяви.

В тази връзка на проведеното на 6 декември заседание на Управителния съвет на НАЗ беше обсъдена подготовката за провеждане на политическия дебат по инициатива на НАЗ за излагане на стратегиите и политиките на отделните партии за сектор „Земеделие”.

Основен акцент в проведеното заседание беше темата за липса на категоричност и решителност от страна на правителството и Министерството на земеделието и храните за отстояване на позицията на България пред Европейския съюз за реално изравняване на подпомагането на всички земеделски производители в рамките на Общата селскостопанска политика за 2014–2020 г.

НАЗ настоява правителството да не подписва финансовата рамка за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика, ако от 2014 г. подпомагането на фермерите във всички европейски страни не бъде изравнено.

Асоциацията декларира нетърпимост към водената от правителството политика и настоява за спешни мерки, които да гарантират конкурентоспособността на българския земеделски производител.

За НАЗ:
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) e отраслова организация на зърнопроизводителите в Република България. Учредители на асоциацията са регионални организации (сдружения) на зърнопроизводители от всички области на Република България, които са обединени от идеята за модерно, конкурентоспособно българско зърнопроизводство. НАЗ е неправителствено, доброволно, независимо и неполитическо сдружение с нестопанска цел в частна полза за представителство и защита на интересите на неговите членове, осъществяващи стопанска дейност в отрасъла зърнопроизводство. Предмет на дейност на организацията е подпомагане и насърчаване развитието на индивидуалния стопански просперитет на членовете си, както и развитие на отрасъла зърнопроизводство като цяло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.