1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите очакват лоша реколта тази година

Зърнопроизводителите очакват лоша реколта тази година

При пшеницата малко над 32 на сто от засетите площи са в лошо и средно лошо състояние

Зърнопроизводителите очакват лоша реколта тази година, след като през есента коментираха, че заради сухото време, последвано от проливни дъждове, бяха изпуснати сроковете за основни дейности. Сегашните им оценки са,  че най-тежко ще е положението при рапицата, половината площи от която са били унищожени, съобщава "Капитал Daily". 

По данни на земеделското министерство, което е проверявало състоянието на посевите скоро, при по-голяма част от тях има повече проблеми, отколкото са били те с предишната реколта по това време. Така около 40 на сто от ечемика е в лошо и средно лошо състояние, което е два пъти повече от 2011 г. При пшеницата малко над 32 на сто от засетите площи са в това състояние при 15.6 на сто година по-рано. 

"Ние също определено очакваме намаление на реколтата", коментира председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, като по думите му спадът ще е различен при отделните култури. Според проучванията на организацията при засети над 2 млн. дка рапица около 1 млн. дка са унищожени. Вукодинов твърди, че около 20-30 на сто от площите с пшеница са засети късно заради неподходящото есенно време, заради което и не са в обичайното си състояние.

В момента не могат да се правят надеждни прогнози за очакваната реколта, но се предполага, че спадът в количеството ще е около 30 на сто. По данни на земеделското министерство преходните запаси от пшеница са около 1.25 млн. тона към момента, което е съпоставимо с миналата година.

Целия материал за прогнозираната от зърнопроизводителите лоша реколта четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.