1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите очакват по-ниски добиви заради по-малкото влага до момента

Зърнопроизводителите очакват по-ниски добиви заради по-малкото влага до момента

При трайно затопляне късно засетите посеви ще започнат братене

Земеделците очакват по-ниски добиви на зърнени култури заради по-малкото влага до момента, а за гроздето прогнозите им са по-оптимистични, коментират експерти в земеделието, цитирани от БТА. Според тях високите за сезона температури не се очаква да попречат на добрата реколта от грозде, на овошките и зърнените култури, ако има достатъчно валежи.

Топлото време не се очаква да повлияе неблагоприятно на зърнените култури, тъй като те в момента са се запасили с влага от последния снеговалеж, казва Йордан Йорданов, агроном и земеделски производител. Според него обаче миналогодишната реколта няма да се повтори и вероятно добивите ще бъдат с 30 процента по-слаби заради по-малкото влага до момента.

"Вече е наторено и се чака трайното затопляне на времето за предварителната подготовка за засяването на пролетните култури. Ако постепенно падат температурите, няма да има проблем за зърнените култури, но при рязък спад, без сняг, ще има частично измръзване. При трайно затопляне късно засетите посеви ще започнат братене, а тези, които вече са започнали, ще продължат", обясни Йорданов.

"Топлото време се оказва неблагоприятно за овощните растения. Падналият последно сняг няма да запаси площите за следващия им етап на развитие. Ако продължат високите температури, ще започне развитието на овошките, а това е опасно, тъй като са възможни ранни пролетни мразове", заяви агрономът.

По думите му това, което може да се направи за овощните дръвчета, е навременна резитба, за да не започне сокодвижение. Йорданов поясни, че резитбата е стрес за дръвчето и по този начин се спира за момента развитието му. Най-добре е сокодвижението да започне в края на зимния и началото на пролетния период, когато ще се избегне измръзване по време на растеж.

Земеделецът допълни, че в Ловешкия регион традиционно се отглеждат най-много сини сливи, ябълки, праскови. Има и кайсии, но те са рискови заради резките температурни промени. През последните години се утвърждават нови сортове овошки, а старите се търсят все по-малко, защото не отговарят на новите климатични условия, каза още агрономът.

Необичайно високите за сезона температури са благоприятни за пчелните семейства

Потомственият пчелар Димитър Добрев, който се грижи за сто кошера, каза, че високите температури в момента дори са благоприятни за пчелните семейства, които от ноември до началото на февруари са в покой. "Студеното време доскоро и сега по-високите температури са много полезни за пчелите, защото на 20 - 30 дни имат нужда от облитане. Затова за тях е много полезно през даден период от време да има топли дни", казва Добрев.Той допълни, че в началото на февруари започва истинският живот на пчелните семейства. По думите на Добрев дори да стане минус 30 градуса, пчелните семейства пак ще оцелеят.

Димитър Добрев допълни, че най-много пчелни семейства в България има в Пловдивския и Разградския район, както и по течението на река Дунав. "Полето дава повече мед, отколкото Балканът. В България бяхме стигнали до милион броя пчелни семейства, а сега са около 500 - 600 хиляди", добави пчеларят.

Лозарите са оптимисти за реколтата от грозде

Ако очакванията са за по-ниски от миналогодишните добиви от зърнени култури, то за гроздето прогнозите са по-оптимистични. Според лозаря Орлин Кичуков, който работи за най-големия производител на грозде и вино в Ловешка област, тази година се очаква по-добра реколта от миналата, когато е била до 900 кг от декар. Дори да паднат рязко температурите, не се очакват големи щети при гроздето, тъй като от две години се практикува нов метод, при който лозичките се заравят в земята и така температурните амплитуди не влияят на растението.

"Дори да е много студено или топло, не е проблем, тъй като почвата поддържа еднаква температура и така лозичките се предпазват", казва Кичуков. По думите му резитбата и заравянето в земята започват след гроздобера, но трябва да се изчака физиологично листата да опадат. При първа пролет лозите се отравят, връзват се на телената конструкция, следва оран и пръскане. Бере се, когато стане в така наречената технологична зрялост.

Добивът на гроздето 70 процента зависи от подрязването. Всеки сорт обаче е индивидуален. Гъмзата е стар български сорт, който е на изчезване. Край Ловеч отскоро отново се възражда старата традиция. Преди 10 години лозарството е било изостанало, сега много изби и заводи отглеждат лозя, допълва лозарят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.