1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите от Бургаски регион оценяват изминаващата земеделска година като успешна

Зърнопроизводителите от Бургаски регион оценяват изминаващата земеделска година като успешна

С около 15-20% са повишени доходите на земеделските производители

Зърнопроизводителите от Бургаски регион оценяват изминаващата земеделска година като успешна. Председателят на съюза на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров, каза за радио „Фокус” оценката не е на база добиви.

„Добивите не бяха толкова добри както предходната година, но за сметка на това качеството на зърното беше по-добро и съответно цената също беше по-добра и за това постъпленията, които получиха зърнопроизводителите може да са каже, че са по-добри в сравнение с миналата година. В процентно отношение ми е трудно да определя, но с около 15-20% са повишени доходите”, каза Киров.

Миналата година не бе обаче благосклонна към производителите на рапица в Бургаско като близо 80% от площите засети с рапица пропаднаха заради неблагоприятните климатични условия и измръзване. През последните години имаше тенденция площите с рапица в Бургаска област да се увеличават заради изкупуването на продукцията в чужбина, но след неблагополучната година тази година земеделските стопани са сели по-малко площи с този вид култура.

„С около 50% по-малко рапица е засята тази година, за сметка на пшеницата. Площите засети с пшеница са повече в сравнение с миналата. Състоянието на рапицата и тази година не е добро, защото имаше суша, а падналите дъждове в края на октомври и началото на ноември допринесоха за развитието и изникването на посевите, но температурите са ниски и това ще допринесе до по-бавното поникване. Възможно е и тази година при рапицата да има катаклизми”, посочи Киров.

Всички площи с есенници са засети - ечемик, рапица, пшеница. В момента се подготвят земите за пролетните култури и около 80 – 90 % от площите са изорани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.