1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите подозират картелно споразумение за изкупните цени на зърното тази година

Зърнопроизводителите подозират картелно споразумение за изкупните цени на зърното тази година

Фермерите са споделили своите притеснения с премиера Пламен Орешарски

Зърнопроизводители се съмняват в картелно споразумение за изкупните цени на зърното тази година. Това потвърди в интервю за Дарик заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Фермерите са споделили своите притеснения с премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов. Засега от агросектора няма да сезират Комисията за защита на конкуренцията.

Според фермерите тази година са съмнително ниски изкупните цени на зърното. Радослав Христов изрази съмнения за картелно споразумение: "Забелязва се нещо друго обезпокоително, че на всички борси - в това число Будапеща, Чикаго, Париж - пшеницата се движи в рамките на 35-36 стотинки. За съжаление в България нивото е около 27-28 ст. в момента. Притеснява ни доста голямата разлика между борсовите цени и цените на пазара в България. В последните няколко години сме били свидетели на малки отклонения спрямо вътрешните и международните цени, но е било в порядъка на десетина процента".

На въпрос колко са големите играчи на пазара, които изкупуват зърно от фермери, Радослав Христов отговори: "Основните изкупвачи в страната са няколко големи мултинационални компании, няма да споменавам имена; и също няколко големи преработвателни мелници".

Зърнопроизводителите очакват и нова среща с премиера Пламен Орешарски по въпросите за допълнителното подпомагане за агросектора, промените в Закона за ДДС, осигуряването на безкацизно гориво и плащанията за фермерите през следващата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.