1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Засетите с тютюн площи в Пловдивско са с около 40% по-малко

Засетите с тютюн площи в Пловдивско са с около 40% по-малко

Тютюнопроизводители от Асеновград се оплакват от това, че “Напоителни системи” не позволяват нощни поливки

С около 40% по-малко са засетите с тютюн площи в област Пловдив. Това съобщи пред радио “Фокус” Асен Кичуков, тютюнопроизводител от региона и заместник-председател на Асоциация на тютюнопроизводителите. В момента срещаме сериозни трудности с напояването на тютюневите насаждания, тъй като има доста пречки от страна на “Напоителни системи”, каза Кичуков.

По думите му тютюнопроизводители от Асеновград се оплакват от това, че “Напоителни системи” не позволяват нощни поливки. Проблеми с напояването имат и тютюнопроизводителите от Първомай, където не е имало дъжд от близо два месеца. В тази връзка подготвяме жалба до министъра на земеделието Мирослав Найденов, каза Кичуков и уточни, че пловдивските тютюнопроизводители ще настояват за една безплатна поливка всяка година. Ако не бъде извършена такава поливка в рамките на една седмица, нещата отиват към провал, заяви Кичуков.

Той изтъкна и друг сериозен проблем, който засяга производителите на едролистните сортове тютюн. Сушенето на тези сортове е свързано с използването на газ, а от газоснабдителната фирма искат авансово плащане, уточни Кичуков. Той обясни, че през юли те трябва да заплатят газта, която ще използват през август, искат се предварително средства, а става дума за доста сериозни суми. Освен това тази година трябва да се заявят и количествата, които ще се използват през следващата. Според Кичуков това е монопол, с който няма представа как може да се справят тютюнопроизводителите. Затова те ще сигнализират в жалба до Министерството на земеделието и храните и омбудсмана на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.