1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Засилена охрана на лозовите масиви по време на гроздобера поискаха стопани от община Стралджа

Засилена охрана на лозовите масиви по време на гроздобера поискаха стопани от община Стралджа

Снимка:

Те настояват за намесата на жандармерията

Засилена охрана на лозовите масиви по време на гроздобера поискаха стопани от община Стралджа. В писмо до директора на ямболската полиция кметът Митко Андонов ще настоява за намесата на жандармерията, предаде БНР.

Въпреки опитите на стопаните и общинските охранители да се справят с опазването на около 2 хиляди декара с мискет, посегателствата през последните дни зачестяват. Кметът на Стралджа Митко Андонов е издал заповед в района на лозята да не влизат ромски каруци, поставено е и видеонаблюдение на входовете на град Стралджа. Наети по временната заетост също са изпратени около лозовите масиви, за да предотвратят кражби. На последното заседание на Общинския съвет обаче става ясно, че без допълнителни подкрепления от ямболски полицаи и жандармерия, реколтата трудно ще бъде опазена. В писмо до комисар Генчо Иванов кметът настоява за подсилване на охраната.

Дати за прибиране на мискета и другите сортове все още няма определени, но според специалистите гроздето все още няма достатъчно захарност. Така дилемата пред стопаните е дали да приберат гроздето зелено или изобщо да се простят с него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.