1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Завърши изкупната кампания на тютюна в Шуменско

Завърши изкупната кампания на тютюна в Шуменско

Снимка:

Средствата са разпределени справедливо между сортовите групи

Завърши изкупната кампания на тютюна в Шуменско. Това съобщи за радио „Фокус” Вилдан Шабанова, регионален координатор. Тя уточни, че е възможно отделни производители да имат все още нереализирана суровина, но в съвсем малки количества. Тютюн се отглежда основно в четири общини в региона - Каолиново, Никола Козлево, Хитрино и Венец. От сорта „Кабакулак” са произведени около 3500 тона и вероятно около 60-70 тона от „Катерини”, обясни Шабанова.

С близо 30% по-високи цени са получили за килограм тютюн реколта 2011 г. производителите, като за качествена продукция повишението е достигнало до 40-50%. Тютюнопроизводителите от Шуменско са доволни от определените национални доплащания, които ще получат тази година за референтния период.

По думите на Вилдан Шабанова, средствата са разпределени справедливо между сортовите групи. Хората ще започнат да подготвят лехите за новата стопанска година щом се стопи снегът. Тази година с тютюн ще бъдат засети повече площи, в сравнение с миналата, като увеличението може да бъде от 20 до 35-40%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.