1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Завръщане в бъдещето 2020: мястото, което ни показа новият формат на СИХРЕ

Завръщане в бъдещето 2020: мястото, което ни показа новият формат на СИХРЕ

Формулата на успеха е в съчетанието на бизнес платформа и професионална съпътстваща програма

„Ако има усилия, винаги има постижение“*. Отнасяйки думите към изложбените формати, тази сентенция бе доказана само преди броени дни. Мястото бе международното изложение за хорека сектора СИХРЕ, а от 28 до 31 януари събитието направи една от най-важните стъпки в развитието си, като осъществи първото си самостоятелно издание.

Реализирането на новата концепция даде възможност ХоРеКа изложението да събере в Интер Експо Център над 150 изложители от сферите на професионалното кухненско оборудване и обзавеждане, храни за хорека сектора, интериорен дизайн, оборудване за хотели и ресторанти, СПА и фитнес и софтуер.

За първи път специално място бе отделено на тематиката „Хотели“. И всичко това – в симбиоза с кулинарното събитие GastronomiX, националната квалификация за Bocuse D’or и нови професионални семинарни и конферентни формати, посветени на най-актуалните теми в сектора.

„Новата традиция трябва да продължи“

На 10 000 кв.м, в четири изложбени зали, бяха представени повече от 280 бранда от България, Италия, Германия, Испания, Нидерландия, Гърция, Турция, Словения, Румъния, САЩ, Полша, Норвегия, Великобритания, Швейцария, Чехия, Словакия, Австрия, Япония, Швеция, Китай.

Над 6100 посетители от България, Германия, Испания, Италия, Гърция, Македония, Украйна, Румъния, Русия, Сърбия, Чехия и др. се запознаха с възможностите на сектора. Всички те оцениха прецизността, с която организаторите се бяха отнесли към всеки детайл.

„Международният формат трябва да продължи“, бяха сред коментарите на присъстващите. Концепцията води от развитие на настоящите тематики, през включване на нови ниши от хорека сектора и добре дозирана съпътстваща програма, чието качество бе сравнявано с това на световните изложения в Западна Европа...

Шеф-готвачи от световен ранг

Успешното изложение е това, което съчетава бизнес платформа с професионалната съпътстваща програма. Докато хилядите бизнес посетители от България и чужбина се запознаваха с предлаганите продукти, услуги и идеи на над 150 родни и чуждестранни изложители, в зала 1 на Интер Експо Център се разразяваха същински кулинарни спектакли. Причините бяха не една и две.

Това бе мястото, на което кулинарният форум GastronomiX 2020, вече неразделна част от СИХРЕ, омагьосваше посетителите. Сред главните действащи лица, специално за събитието, от Испания ни гостува Паоло Касагранде, шеф-готвач на ресторант Lasarte в Барселона, удостоен с три звезди Michelin. Завладяващ с изключителни умения и земното си присъствие, той ни запозна с практиките в Lasarte, уменията си и ни научи как да готвим съобразно околната среда. Арт директорът на Le Cordon Bleu Лондон, българинът известен на цялата световна chef-сцена, шеф Емил Минев, ни даде идеи за креативни ястия от скромни продукти. В плеядата от световни кулинари се включи шеф Георги Бойковски. За десерта се погрижи шеф-сладкар Юри Балталийски от Чехия. 

Първата пицария в света и ориенталската кухня

Мммм... усетихте аромат на пица, нали? Специално за GastronomiX 2020, пристигна и Дженаро Лучано. В незабравима среща собственикът на най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba ни запозна с историята и тънкостите на пица Наполетана

Специалитет на GastronomiX 2020 бе и османо-турската кулинарна традиция в модерната балканска кухня. Шеф-готвач Умут Каракуш се развихри в темата „Балканска кухня с анадолски вкус“. С научните познания в османската кухня се включи доц. д-р Йозге Саманджъ, завеждащ катедра по „Гастрономия и кулинарно изкуство“ в Университета Йозйеин, Истанбул. Шеф Нихад Мамеледжия от Босна и Херцеговина възпроизведе традиционна кухня с био съставки в стил FingerFood. От собственика на легендарния ресторант Mrizi I Zanave във Фища, шеф Алтин Пренга, разбрахме как местните традиции могат да се превърнат в основа на успешен модел за SlowFood агротуризъм и ресторант. През всички изложбени дни METRO шеф Юри Велев ни разкриваше тайната на италианските сирена и ястията от млечно телешко. 

Националната квалификация за най-престижното състезание за млади готвачи Bocuse d’Or излъчи и звездния състав, който ще представи страната ни на Bocuse d’Or Европа 2020. За столицата на Естония, Талин, в кулинарния сблъсък ще се впуснат Петър Николов, Христо Фильов и Веселин Калев. И наред с всичко това и най-младите демонстрираха уменията си. Вдъхновени, учениците от Софийската професионална гимназии по туризъм (ТОХ) се съревноваваха в категориите „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър барман“.

Събития за бранша – бизнесът и дигиталната среда

Организаторите поставиха и основите на нови професионални формати. Силна заявка за успех и положителни нагласи даде първото издание на „Дигитален семинар за хотелиери и ресторантьори“. В препълнената семинарна зала на изложбена зала № 4 се събраха представители на бизнеса от цялата страна. Лекторите Георги Стефанов, Николай Йоргов, Благой Никушев, Милан Стойкович и Константин Занков подробно ги запознаха с често срещаните SEO грешки в сайтове на хотели и ресторанти, правилната онлайн комуникация с клиентите, Facebook чатботовете, репутацията в интернет и привличането на чуждестранни партньори, увеличаването на продажбите, туристическите услуги, допълнителните турове и др.

По-доброто функциониране на хотела, инвестициите, модерните технологии и разрастването на бизнеса бяха акцент на семинара „Разговори с хотелиери: Как да създадем успешен хотел?“, организиран от Хотелски форум, Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) и Интер Експо Център. Опит и идеи споделиха лектори с дълъг опит, сред които: Жулиета Серафимова, Алекс Ковачев, Светослав Панев, Милена Иванова, Антония Писленска, Светла Станева, Ивайло Кожухаров.

Накрая може да кажем, че новият формат на СИХРЕ създаде истинска и искрена атмосфера за всички участници в ХоРеКа сектора, превръщайки се от изложение в професионална платформа за срещи, обмен на идеи, оценка и развитие на умения и училище за мечти!

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.