Зеленчукопроизводители готвят мащабни протести

От бранша твърдят, че стоката им е първо качество, но няма пазар за нея заради вноса от чужбина

Зеленчукопроизводители готвят мащабни протести. Причината са опасенията им, че и тази година няма да могат да продадат продукцията си. След дни започва сезонът на доматите и краставиците, но пазар за българската стока няма, пише news.ibox.bg.

Производителите на зеленчуци се събраха на спешно съвещание в най-голямата оранжерия в Петрич, за да обсъдят мерките, които ще предприемат. Те планират да лягат по асфалта. „Няма какво да се плашим, всеки има кредити, всеки има семейства, всеки иска да живее", обобщи Костадин Стаменов, цитиран от Би Ти Ви.

До дни всички домати в петричката оранжерия ще узреят, голяма част от тях обаче няма да стигнат до пазара, а ще бъдат изхвърлени на пътя от протестиращите земеделци. Някои вече са пред фалит. От бранша твърдят, че стоката им е първо качество, но няма пазар за нея заради вноса от чужбина.

Според председателя на Сдружение „Югозапад 2013" Георги Кафтанов нелоялната конкуренция идва най-вече от Гърция, като у нас се внася и бракувана продукция без никакви документи.

На пазарите в южната ни съседка е практика в края на деня залежалата стока да се изхвърля като бракувана. Това е моментът всеки, който иска да се запаси с домати и краставици например, които може да внесе уж за лична консумация, а после да продаде на безценица.

Зеленчукопроизводителят Велин Георгиев твърди, че в отрасъла 70-80% е в сивата икономика. Той съветва потребителите да изискват касови бонове за краставиците и доматите, които купуват.

Зеленчукопроизводителите настояват за държавна намеса, спиране на вноса и субсидиране на земеделието. Към момента производителите на домати получават по 8 стотинки субсидия за килограм свръхкачествена продукция. Едно от исканията им е да бъдат отпуснати повече пари за земеделие, за да бъдат конкурентоспособни на колегите си от Европейския съюз.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.