1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зеленчукопроизводители в Бургаско обмислят изнесено производство в Турция

Зеленчукопроизводители в Бургаско обмислят изнесено производство в Турция

Българското производство е една много малка част от пазара у нас

Зеленчукопроизводители в Бургаско обмислят варианти за изнесено производство в Турция. Това каза председателят на местната асоциация на зеленчукопроизводителите, Николай Недялков, цитиран от Радио „Фокус”. По думите му, Турция приветствала и подпомагала земеделци, решили да се занимават със зеленчукопроизводство.

„У нас тази ниша не получава нито държавна, нито европейска субсидия. Проблемите са трупани с години. Факт е, че българските производители са поставени в неравностойно положение спрямо конкурентите от Македония, Турция и Гърция. Тук не само, че не получаваме субсидии, а и плащаме на държавата под една или друга форма. За декар пипер, например, даваме близо 200 лева на държавата. Ето така българските производители на зеленчуци стават неконкурентоспособни”, обясни Недялков.

Според него, няма как страната ни да спре вноса на зеленчуци по вече урегулирани канали за търговия. „Курортите ни работят главно с вносна стока. Българското производство е една много малка част от пазара у нас. Виждаме какво се случва по борсите – вносни стоки в лъскави касетки се прехвърлят в кални и мръсни кашони и се след това се продават за български”, каза председателят на местната асоциация. Недялков заяви, че не подкрепя колегите си в страната, които излязоха на протест срещу вноса на чужди зеленчуци.

„Не споделям исканията за фиксирани цени и защита на тези цени на стоките. Смятам, че това са популистки действия. Проблемите са много по-дълбоки. Не смятам, че подобни мерки биха имали положителен ефект върху зеленчуковия бранш”, каза още Николай Недялков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.