1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделска земя в община Стралджа е под вода заради обилните валежи

Земеделска земя в община Стралджа е под вода заради обилните валежи

Щетите възлизат на около 100 хиляди лева

Над 4 хиляди декара земеделска земя в община Стралджа е под вода заради обилните валежи, съобщиха от общината.

На 6 януари водите на река Мараш са се повишили в участъка Лозенец - Атолово. В района на местността "Блатото" водата е преляла през източната дига и е наводнила земеделските терени. По данни на двете кооперации - собственици на имотите, щетите възлизат на около 100 хиляди лева. Според единия от председателите „проблемът „крещи" от 2010 година, но държавата е абдикирала и никой не го е грижа за състоянието на реката". Той е изпратил уведомително писмо до областния управител с молба за съдействие, съобщи Дарик.

Нанесени са сериозни щети и на земеделските терени в полето на село Атолово. Заляти са 518 дка с ечемик  и 363 дка  ечемик от землището на Лозенец. Под метър вода  са останали и  1114 дка угар. По вода са 1245 дка с пшеница в местността „Блатото" и още 1210 дка в местността „Ташино".

С нарочна заповед на кмета на Стралджа комисия е извършила оглед, описани са състоянието и щетите. А според специалистите основната причина са непочистени речни участъци в продължение на повече от 30 години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.