1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделски производители от Благоевградско недоволстват от липсата на специалисти, които да оценят продукцията им

Земеделски производители от Благоевградско недоволстват от липсата на специалисти, които да оценят продукцията им

Процедурите, по които стопаните получават субсидии са изключително сложни и тромави

Дни преди българските плодове и зеленчуци активно да излязат на пазара земеделски производители от Петрич и Сандански недоволстват от липсата на специалисти, които да оценят продукцията им.

Без тази задължителна оценка производителите няма как да получат субсидия по програма на Министерството на земеделието, по която са кандидатствали. Това ги обрича на големи загуби, предаде БНТ.

Субсидията за произведена продукция стопаните си извоювали с протест миналата година. Тогава за всеки килограм са вземали по 15 ст. Сега зеленчуците са почти готови - хора, които да минат и да оценят продукцията обаче няма, а това отнема правото на производителите да получат субсидия.

Производителите казват, че процедурите, по които получават субсидии са изключително сложни и тромави. Проблем за тях е и нелоялната конкуренция на много търговци, които внасят евтина и некачествена гръцка стока и я продават, маскирайки я като българска.

Вчера, 29 май, в село Микрево пристигнаха експерти от Агенцията по безопасност на храните. Те обещаха на производителите до 10 юни във всяка общинска служба по земеделие да има по един специалист, който да оценява произведената продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.