1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделски производители от района на Петрич и Сандански излязоха на протест

Земеделски производители от района на Петрич и Сандански излязоха на протест

Те се страхуват, че няма да получат субсидиите по програма на земеделското министерство, за която са кандидатствали

Земеделски производители от района на Петрич и Сандански излязоха тази сутрин на протест.  Те се страхуват, че няма да получат субсидиите по програма на земеделското министерство, за която са кандидатствали. За да вземат парите, продукцията им трябва да бъде окачествена. В района обаче няма оценители.

Още при засаждането на продукцията земеделците са подали заявления, че искат да се включат в програмата. За целта обучени окачествители трябва да огледат реколтата. Това обаче още не се е случило.

„Нямаме отпуснати реално действащи инспектори в района след град Кресна. Има един човек, който е назначен, но той ни отказва с предтекста, че сме били много хора по схемата тази година”, обясни Георги Кафтанов, земеделски производител от с. Ново Делчево, цитиран от bTV.

Надеждите на хората са да си върнат част от вложените пари. Казват, че без субсидии не могат да се борят с вноса на зеленчуци от Гърция. „Поради огромния внос, който в момента има в България на домати и краставици, цените падат главоломно всеки ден, ние ще сме на загуба, ако държавата не ни подпомогне с тези пари”, категоричен е Зарян Бараков.

Георги Кафтанов още помни горчивия опит от миналата година, когато е бил принуден на практика да подарява стоката си. От Агенцията по храните признават за проблема, но твърдят, че ограниченият брой кадри, с които разполагат, не може да отговори на потребностите на хората.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.