Земеделският министър Десислава Танева откри шест международни изложения в Интер Експо Център

Най-големите професионални форуми в България, посветени на хранително-вкусовия и ритейл сектора отварят врати от 6 до 9 ноември

Внушителният форум ангажира целия изложбен и конгресен капацитет на Интер Експо Център, като тази година събитието е най-мащабното досега. Повече от 550 участници от три континента ще представят на атрактивните си щандове повече от 1200 бранда. Водещите изложения за хранително-вкусовия и ритейл сектора в България – МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и #RETAIL SHOW бяха открити от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева: " Този форум стана един от най-значимите и най-авторитетните в страната", каза в проветствието си тя.
 
"България има с какво да се похвали - с изключителни постижения в хранителната индуистрия. Мога също да заявя, че винаги сме търсили добри решения за сектора, като Първи прием по мярка 4.2. При Втори прием на мярката 4.2 нови 89 български преработватели получиха финансиране. Предстои дебатът за новата ОСП и аз се надявам, заедно с този бранш да предоставим отлични решения, които да удовлетворят повече български преработватели. Всяка година България отчита ръст на износа на селскостопански продукти и аз се надявам това да продължи и занапред"
 
Министър Танева връчи наградите от кампанията "Достъп до добра храна". Първата награда беше за професор Йордан Гогов за цялостен принос, а в категория "Публичен образ", наградата беше за шеф Виктор Ангелов.
 
В откриването на шестте форума се включиха още: посланиците на САЩ и Италия у нас –Херо Мустафа и Стефано Балди, Алесандра Капобианко (директор на Италианската търговска агенция), Атанас Урджанов (председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите ), Димитър Зоров (председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите), Мариана Кукушева (председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите), Стойко Кировски (председател на УС на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци), Албена Симеонова (председател на Българска асоциация биопродукти), както и управителят на Интер Експо Център – Ивайло Иванов. 
С колективно участие в изложенията се включват Посолството на САЩ, Италия, Русия, Сърбия и Ливан. Сред индивидуалните участници са фирми от Австрия, Турция, Гърция, Холандия, Финландия, Полша, Румъния, Армения, Унгария. 
В отговор на нарастващия пазар и развитието на индустрията през тази година за първи път в рамките на форума стартира и #RETAIL SHOW – първото в България и Балканския регион изложение за ритейл сектора. Форматът ще създаде платформа за представяне на специализирано оборудване и технологии в областта на търговията, дигитални решения за бързоразвиващата се онлайн търговия и системи за разплащане, сигурност и логистиката, оборудване за магазини и дизайн, управление на складовото пространство и други, уточниха организаторите. И тази година форумът ще предложи на посетителите атрактивен Салон на виното. Изложители от близо 50 изби от България, Италия, Северна Македония, Великобритания, Германия и Армения представят вината си. Изложението ще провокира посетителите с целодневната програма в дегустационна зона в зала 6, където в рамките на четирите изложбени дни ще се проведат майсторски класове и дегустации на различни тематики.
Стратегическата точка за развитие на бизнеса е и платформа на богата съпътстваща програма. Новата платформа за събития „Сетива без граници“ ще провокира със семинари, демонстрации и дегустации. Кулминацията ще е на 8 ноември от 19.00 часа, когато вратите на Интер Експо Център ще посрещнат ценителите на добрия вкус с необичайна нощна разходка с дегустация на вино, шоколад, хляб, кафе, различни гурме храни и още нещо.
Над 5 тона шоколад вече очакват ценителите на добрия вкус, които да му се насладят по време на платформата„Сетива без граници“. Candy bar с над 5000 бонбона с многообразие от вкусове, както и шоколадов фонтан за шоколадови тапас са сред изненадите, подготвeни от организаторите. Бижута от шоколад ще сътворят блогъри, влогъри и журналисти – под ръководството на шеф Павел Павлов. Майсторският му клас ще се проведе на 7 ноември, съвместно организиран от Интер Експо Център и Pastry Academy.
За четвърта поредна година ще се проведе и Български бариста шампионат, а за втора - Лате арт шампионат. Погледите ще привлече Международният пица шампионат; за първи път в България ще се проведе квалификация за Световното първенство по пица в Парма през 2020. 
Най-качествените и оригинални продукти ще бъдат отличени от конкурса „Златен медал с диплом“; ще се проведе и Националният конкурс за най-добра опаковка „Приз Пак“.
Към професионалистите е насочен специализираният семинар „Интериорен дизайн и потребителско поведение в магазина“. Събитието се фокусира върху интериорния и продуктовия дизайн, връзката между дизайна на магазина, продуктовата опаковка, мърчандайзинга, ритейл маркетинга и потребителското поведение.
Освен с национално значение, мащабният формат е с все по-голямо международно влияние. Своето присъствие са заявили посетители от Скандинавския регион, Сърбия, Хърватска, Албания, Румъния и Северна Македония. Организирани са бизнес посещения на представители на сектора от Китай, Йордания, Египет, Казахстан, Виетнам. 
Вратите на Интер Експо Център ще бъдат отворени за посетители от 6 до 8 ноември, от 09.30 до 18.30 часа, а в събота, 9 ноември – от 09.30 до 16.00 часа. 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.