1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделското министерство е готово със схемата за компенсиране на животновъдите в Бургаска област

Земеделското министерство е готово със схемата за компенсиране на животновъдите в Бургаска област

До 10-15 дни ще започне финансовото подпомагане на земеделските стопани

Министерство на земеделието е готово със схемата, по която ще бъдат компенсирани животновъдите в Бургаска област. Това съобщи на пресконференция в Бургас зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, предаде Агенция "Фокус". До 10-15 дни ще започне финансовото подпомагане на земеделските стопани на територията на цялата Бургаска област.

Компенсациите ще бъдат на три нива. Повече средства ще получат стопаните в селищата, засегнати от шап. Второто ниво ще е за животновъдите в 10-километровата зона, където е забранена свободната паша на животните и третото ниво ще е компенсация на стопаните, които не могат да търгуват с месо и мляко.

По думите на Цветан Димитров в момента се правят списъци на фермерите и броя на животните. Компенсациите ще зависят също така и от вида на отглежданите животни. Изчисленията показват, че за финансовото подпомагане на животновъдите в област Бургас ще са нужни между шест и десет милиона лева, допълни зам.-министърът. Той отбеляза отново, че ваксинация на животните не се предвижда, тъй като нямаме разрешение от Европейския съюз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.